Agrotechnika

Informacje ogólne na temat zbioru

Zbiór jest końcowym, a zarazem ważnym i trudnym etapem technologii uprawy buraka cukrowego, w którym decyduje się wielkość i jakość plonu.

Obecnie, kiedy producenci cukru płacą plantatorom za wartość technologiczną dostarczonych buraków, celem dobrej techniki zbioru jest maksymalne zachowanie jakości i masy wygenerowanej w czasie wegetacji. Nie bez znaczenia, poza wysoką zawartością cukru w korzeniach, jest jak najmniejsze zanieczyszczenie, zwłaszcza jeśli buraki po wykopaniu są przechowywane. Nieprawidłowy termin zbioru, przestarzała technologia, źle wyregulowane maszyny, nieprawidłowe przechowalnictwo mogą spowodować znaczące straty ilościowe i jakościowe surowca.

Kiedy powinny być zbierane buraki?

  • Po osiągnięciu dojrzałości technologicznej, czyli minimum po 180 dniach wegetacji.
  • Gdy wegetacja zostanie naturalnie zahamowana przez niskie temperatury i krótkie nasłonecznienie.
  • Gdy warunki techniczno - organizacyjne gospodarstwa lub cukrowni (harmonogram dostaw) pozwalają na ich kopanie.

Czym powinien się charakteryzować dobry zbiór buraków?

prawidlowy-zbior1

Techniki zbioru

W ostatnich latach nastąpiły bardzo istotne zmiany w technologii zbioru buraków. Coraz rzadziej spotykane są tradycyjne metody zbioru, czyli ogławianie ręczne i mechaniczne wyorywanie. Metoda ta była pracochłonna i niekorzystnie wpływała na jakość surowca, który po ogłowieniu pozostawał w glebie często przez kilka dni.

Najlepszą zalecaną metodą jest zbiór buraków kombajnami 1 i 2–rzędowymi lub nowoczesnymi samobieżnymi 6–rzędowymi np. typu Holmer czy Ropa.

 kombajn-jednorzedowy

Fot. Kombajn jednorzędowy

ropa

Fot.Ropa
holmer-1
Fot. Holmer

Nowoczesną technologię zbioru cechuje:

  • prawidłowe ogłowienie buraków przy minimum uszkodzeń, zanieczyszczeń i strat korzeni,
  • ograniczenie niekorzystnego ugniatania gleby, nawet  w trudnych warunkach zbioru,
  • łatwa organizacja pracy,
  • duża wydajność zbioru,
  • możliwość prawidłowego formowania pryzm,
  • oszczędność w kosztach.

W celu utrzymania jak najwyższej jakości korzeni buraków cukrowych w całym okresie skupu konieczne jest ich przechowywanie w prawidłowo usytuowanych i zabezpieczonych pryzmach. Od tego jak prowadzone będzie przechowalnictwo zależy końcowa masa, polaryzacja i zanieczyszczenie roślin.

Zasady właściwej lokalizacji pryzm

Prawidłowo usytuowana i usypana pryzma, przygotowana pod okrycie włókniną i załadunek samojezdną maszyną ładująco – czyszczącą, powinna wyglądać jak na przedstawionym schemacie i zdjęciu.

 rysunek-pryzma-malyRys. Prawidłowo usytuowana i usypana pryzma

 odbior-pryzmyFot. Odbiór pryzmy - doczyszczanie, załadunek, transport

Gdzie i jak zlokalizować pryzmę?

  • Pryzma powinna być zlokalizowana na skraju pola, bezpośrednio przy utwardzonej drodze umożliwiającej dojazd w każdych warunkach atmosferycznych,
  • Budowa pryzmy musi być zwarta, prosta o gładkiej powierzchni zewnętrznej, umożliwiająca załadunek i prawidłowe okrycie włókniną,
  • Należy unikać miejsc zaniżonych, podmokłych, w których może gromadzić się woda,
  • Plac manewrowy (załadunku) powinien być wolny od przeszkód naturalnych (drzewa, słupy elektryczne, rowy, zabudowania),
  • W celu minimalizacji strat przy przechowalnictwie i załadunku prawidłowe wymiary pryzmy powinny wynosić: 7m szerokości i 2–3m wysokości.

Jak minimalizować straty podczas przechowywania buraków na polu?

  • Zastosować właściwy materiał okrywający, czyli specjalną włókninę wodoodporną,
  • Stosować prawidłowe techniki okrycia,
  • Przykrywać pryzmę buraków jak najszybciej po jej uformowaniu,
  • Unikać okrywania buraków w temperaturze powyżej 12°C, jak i przemrożonych.

 prawidlowo-okryta-pryzmaFot. Prawidłowo okryta pryzma

Prawidłowo zabezpieczona włókniną pryzma umożliwia:

- ochronę przed przemarznięciami i opadami atmosferycznymi,
- zmniejszenie strat w masie,
- zmniejszenie strat cukru,
- poprawę dochodowości zbioru.

Jakie buraki można przechowywać, aby nie narazić się na dodatkowe straty?

- Zdrowe (wolne od chorób i uszkodzeń mechanicznych),
- Prawidłowo ogłowione,
- Nie porośnięte,
- Wstępnie doczyszczone, pozbawione zanieczyszczeń organicznych (chwasty, liście),
- Nieprzemrożone.

 Uwaga!

- Przemrożone buraki są surowcem o małej wartości przerobowej dla Cukrowni,
- Przemrożone i odtajałe buraki są zanieczyszczeniem i nie nadają się do przerobu,
- Prawidłowe przechowalnictwo zmniejsza straty masy i polaryzacji oraz ułatwia doczyszczanie.

 diagram-podstawy-udanego-zbioruRys. Podstawy udanego zbioru

Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.suedzucker.pl zostały zainstalowane pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Więcej informacji w Polityce Cookies