Nawożenie buraka cukrowego krzemem było dotąd nie docenianą metodą. Czy słusznie?
Buraki cukrowe potrafią odwdzięczyć się solidnym plonem przy odpowiedniej uprawie i pielęgnacji. Poza ochroną i nawożeniem, które są znane od lat należy badać metody, które często były niedoceniane.
Obecny stan wiedzy pozwala stwierdzić, iż krzem korzystnie wpływa na tworzenie się mechanicznej bariery w ścianach komórkowych, a także korzystnie wpływa na metaboliczną i fizjologiczną aktywność roślin.
Krzem nie tylko stymuluje procesy życiowe, ale także zwiększa tolerancję i odporność roślin na stres. Przy tym, redukuje on wnikanie patogenów i zwiększa efektywność procesu fotosyntezy.
W glebie krzem występuje w postaci krzemionki, która jest praktycznie niedostępna dla roślin lub różnego rodzaju minerałów, które są dość trudno rozpuszczalne i odporne na proces wietrzenia, przez co również utrudniona jest możliwość jego pobierania.
Poprzez fizyczną ochronę na poziomie komórkowym krzem ogranicza straty wody w procesie transpiracji oraz przyczynia się do prawidłowego zaopatrzenia roślin w składniki pokarmowe. W warunkach stresu wodnego, czyli podczas susz wiosennych i letnich, poprawia kondycję roślin, zapobiega zahamowaniu ich rozwoju i wzrostu.
Wzmocnienie ścian komórkowych stanowi naturalną bariery dla inwazji patogenów, zarodników grzybów czy szkodników. Podwyższona odporność roślin daje możliwość redukcji ilości zabiegów ochrony roślin i zmniejszenie dawek substancji aktywnych stosowanych do ich przeprowadzenia – ma to ogromne znaczenie dla środowiska naturalnego.
Aplikacji dolistna krzemu jest identyczna jak w przypadku dokarmiania dolistnego roślin nawozami zawierającymi mikroelementy. Aby ograniczyć koszty wykonywania oprysków rolnicy często stosują mieszaniny. W przypadku części produktów zawierających krzem nie zawsze jest to możliwe. Te, które mają bardzo wysokie pH, muszą być stosowane oddzielnie, aby uniknąć wytrącania się krzemu w cieczy roboczej.