UWAGA CHWOŚCIK!!
Tradycyjnie początek sezonu wakacyjnego to idealny czas na pojawienie się na plantacjach buraka cukrowego bardzo groźnej choroby grzybowej tj. chwościka.
Pierwsze przypadki zaobserwowano już na niektórych rejonach plantacyjnych Südzucker Polska S.A.
Zarodniki grzyba uaktywniają się w sprzyjających do ich rozwoju warunkach atmosferycznych tj.:
- temperatura powietrza w ciągu dnia powyżej 250C i ciepłe noce (powyżej 150C);
- wysoka wilgotność powietrza;
Dodatkowo rozwojowi grzyba sprzyja:
- skrócenie zmianowania i uprawa buraków w cyklu krótszym niż 4 lata;
- nieskuteczne zwalczanie chwościka w latach wcześniejszych na danym polu jak i polach sąsiednich,
- niestaranne zwalczanie chwastów w tym także tych znajdujących się na brzegach pól i nieużytkach.
Grzyb przedostaje się na plantacje w postaci zarodników przenoszonych przez wiatr i krople deszczu. Kiełkują one na wilgotnej powierzchni liścia. Pierwsze objawy chwościka pojawiają się na liściach jako brunatnoszare, okrągłe plamki o średnicy 0,5–6 mm otoczone czerwoną, brunatnoczerwoną, niekiedy brunatną obwódką. W miarę rozwoju choroby porażane są kolejne, coraz młodsze liście. Plamki łączą się i powodują zasychanie fragmentów blaszki. Powstające nekrozy z czasem obejmują całą powierzchnię liścia powodując w skrajnych przypadkach zaschnięcie całej rozety liściowej.
Porażona grzybem roślina zamiast rozbudowywać korzeń i zawartość w nim cukru produkuje nowe liście. W ten sposób zmniejsza się końcowy plon nawet o 40% oraz polaryzacja o 2-3%.
Obecnie należy regularnie monitorować plantacje i w przypadku zaobserwowania pierwszych objawów wystąpienia tego grzyba przeprowadzić oprysk plantacji fungicydem o działaniu systemicznym.
Fungicyd wybieramy z listy rekomendowanej i stosowanej w Sϋdzucker Polska S.A.
Rys. 1 Pierwsze objawy porażenia liści chwościkiem
Rys. 2 Brak skutecznej ochrony plantacji może doprowadzić do takiego jej stanu.