Jak prawidłowo przygotować pryzmę?
Zbiór buraków cukrowych jest ostatnim, ale niezwykle istotnym elementem uprawy. Dokładny i terminowy przyczynia się do osiągnięcia zamierzonych efektów, a źle przeprowadzony może zniweczyć wcześniej podjęty wysiłek.Odbiór buraków cukrowych z plantacji produkcyjnych oparty jest na kompleksowej obsłudze plantatorów, w ramach której Producent Cukru gwarantuje doczyszczenie, załadunek i transport buraków do cukrowni. Aby został prawidłowo przeprowadzony należy przestrzegać kilku zasad, które gwarantują bezproblemowy załadunek i przerób surowca w fabryce.
Prawidłowo uformowana pryzma powinna:
- umożliwić dojazd w każdych warunkach,
- być zlokalizowana przy drodze utwardzonej na skraju pola,
- być zwarta i prosta o wyrównanej powierzchni zewnętrznej,
- zapewnić sprawny i bezpieczny załadunek,
- szerokość pryzmy powinna być dopasowana do parametrów doczyszczarki – najczęściej nie powinna przekraczać 7,5 m, a wysokość maksymalna do 3 m.
Najczęstsze błędy przy formowaniu i okrywaniu pryzm to:
- brak drogi utwardzonej,
- występowanie słupów energetycznych i zadrzewień,
- niedbałe lub częściowe okrycie, okrycie po opadach atmosferycznych i przymrozkach,
- zaniechanie lub zbyt późne okrycie od momentu uformowania.