UWAGA CHWOŚCIK!!!
Tradycyjnie początek sezonu wakacyjnego to idealny czas na pojawienie się na plantacjach buraka cukrowego bardzo groźnej choroby grzybowej tj. chwościka.
Pierwsze przypadki zaobserwowano już na niektórych rejonach plantacyjnych Südzucker Polska S.A. i plantatorzy wykonali pierwsze zabiegi.
Zarodniki grzyba uaktywniają się w sprzyjających do ich rozwoju warunkach atmosferycznych tj.:
- temperatura powietrza w ciągu dnia powyżej 25 oC, ciepłe noce (powyżej 15oC);
- wysoka wilgotność powietrza;
Dodatkowo rozwojowi grzyba sprzyja:
- skrócenie zmianowania i uprawa buraków w cyklu krótszym niż 4 lata;
- nieskuteczne zwalczanie chwościka w latach wcześniejszych na danym polu jak i polach sąsiednich,
Grzyb przedostaje się na plantacje w postaci zarodników przenoszonych przez wiatr i krople deszczu. Kiełkują one na wilgotnej powierzchni liścia. Pierwsze objawy chwościka pojawiają się na liściach jako brunatnoszare, okrągłe plamki o średnicy 0,5–6 mm otoczone czerwoną, brunatnoczerwoną, niekiedy brunatną obwódką. W miarę rozwoju choroby porażane są kolejne, coraz młodsze liście. Plamki łączą się i powodują zasychanie fragmentów blaszki.
Porażona grzybem roślina zamiast rozbudowywać korzeń i gromadzić cukier produkuje nowe liście. W ten sposób zmniejsza się końcowy plon nawet o 40% oraz polaryzacja o 2-3%.
Obecnie należy regularnie monitorować plantacje i w przypadku zaobserwowania pierwszych objawów wystąpienia tego grzyba przeprowadzić oprysk plantacji fungicydem o działaniu systemicznym.
W przypadku pytań nasi Doradcy służą pomocą.
Charakterystyczne objawy chwościka
Brak skutecznej ochrony plantacji może doprowadzić do takiego jej stanu.