Jak utrzymać jakość technologiczną surowca?
Okres grudnia i stycznia to czas, kiedy do przerobu trafiają buraki z przechowalnictwa. Zbiór został zakończony, a dostarczany surowiec powinien być nadal dobrej jakości. Najważniejszym elementem w prawidłowym przechowalnictwie jest utrzymanie jak najmniejszych wahań temperatur w przechowywanych burakach na niskim poziomie pryzmy. Prawidłowo okryte włókniną pryzmy mają praktycznie stabilną temperaturę, niezależną od sytuacji na zewnątrz pryzmy. Taka sytuacja minimalizuje straty plonu i polaryzacji. Brak okrycia degraduje surowiec w bardzo szybkim tempie, spadek polaryzacji jest drastyczny, a możliwości przerobu buraków utrudnione. Prowadzone od wielu lat doświadczenia pokazują ile można stracić podchodząc nieodpowiedzialnie do przechowalnictwa -> https://www.suedzucker.pl/serwis-plantatorski/doswiadczenia/wyniki-doswiadczen-2021/przechowalnictwo-2021/