Aktualności

24/09/2021

Wykorzystanie wysłodków buraczanych jako cennej paszy

Wysłodki buraczane będące produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego są wartościowym materiałem paszowym, zwłaszcza dla krów mlecznych. Innowacyjnym sposobem konserwowania i przechowywania prasowanych wysłodków buraczanych jest ich zakiszanie w rękawie foliowym. W tej technologii, świeże wysłodki prasowane wtłaczane są do rękawa foliowego przy użyciu specjalistycznej prasy silosującej. W rękawie o średnicy 1,9 m na długości 1 m można przechować około 2 ton wysłodków prasowanych, natomiast w rękawie o średnicy 3 m około 5 ton wysłodków. Zakiszanie w rękawie jest kosztowne, ale znacząco minimalizuje straty energii i suchej masy poprzez bardzo szybkie odcięcie dostępu powietrza do zakiszanej masy i równomierne jej ugniecenie. Zmniejsza także ryzyko wtórnej fermentacji dzięki małej powierzchni wybierania.