Aktualności
Stan pryzm przechowalniczych
W ostatnich dniach zanotowaliśmy znaczące nocne spadki temperatur. Szczególnie w rejonie Pd. Wsch. lokalnie było to nawet -15 stopni C. Po takich spadkach przyszło ocieplenie z temperaturami dodatnimi. Taka amplituda temperatur wpływa bardzo nie korzystnie na jakość…
Zachęcamy do analizy wyników doświadczeń
Znamy już wyniki zebranych i poddanych analizie laboratoryjnej doświadczeń. W tym roku prowadzonych było 12 tematów w 13 lokalizacjach. Podobnie jak w przypadku plantacji produkcyjnych, w rej. Śląska mieliśmy deficyt opadów, co wpływało na warunki wegetacji. Oceniając…
Doświadczenia z przechowalnictwem buraków zostały założone
Warunkiem właściwego przechowania buraków cukrowych w pryzmach, przeznaczonych do późnego przerobu, jest ich właściwe okrycie włókniną, zabezpieczającą przed mrozem i stratami masy oraz ubytkiem cukru w korzeniach. W dniach 19 i 20 listopada w Zakrzowie – rejon cukrowni…
Późny zbiór i trudne warunki nie powinny wpływać na jakość surowca przeznaczonego do przechowalnictwa
Półmetek kampanii za nami. Brak zbędnych zapasów i prowadzenie wykopków bezpośrednio pod planowany termin odbioru sprawiły, że na polach pozostało jeszcze wiele plantacji do wykopania. Długotrwała i wciąż panująca susza spowodowała, że szczególnie w rejonie Śląska zbiór jest wyjątkowo…
Kiedy i jak okryć pryzmę włókniną?
Druga połowa listopada i początek grudnia to czas, w którym zbierane są buraki z przeznaczeniem na ich dłuższe przechowywanie. Jeżeli mówimy o długookresowym przechowalnictwie, to bardzo ważne jest aby do minimum ograniczyć straty masy i jakości zgromadzonych w pryzmach buraków. Ten sezon…
Zakończono zbiór i przerób doświadczeń polowych Südzucker Polska
Zasiane wiosną ścisłe doświadczenia polowe zostały wykopane i poddane analizie laboratoryjnej. Zebrano około 1600 poletek. Buraki spakowane w specjalnie przygotowane kontenery trafiły do laboratorium surowcowego w Strzelinie, gdzie zostały zważone w celu określenia plonu oraz poddane…
Trwa przygotowanie stanowisk pod przyszłoroczną uprawę buraków
Listopad jest miesiącem w którym rolnicy, którzy zdecydują się na tradycyjną metodę przygotowania gleby pod siew buraków wykonują orkę zimową. Jej głównym celem jest zniszczenie chwastów, równomierne rozmieszczenie materii organicznej i nawozów, napowietrzenie dolnych warstw gleby…
Znane są stawki płatności bezpośrednich za rok 2018
Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej funkcjonują w rolnictwie różnego rodzaju programy wsparcia jak również dodatkowe płatności do produkcji zwierzęcej i roślinnej. W roku 2018 dopłata związana z uprawą buraków cukrowych wynosi 1495,63 zł/ha. Aby taką…
Czy już czas na kopanie buraków do przechowalnictwa?
Dotychczasowa kampania przebiega bez zakłóceń. Przeroby są zgodne z wcześniejszym planem, a buraki odbierane tak jak to zostało zapisane w harmonogramach. Ostatnie niewielkie opady deszczu powinny poprawić warunki zbioru. Wielu plantatorów zadaje sobie pytanie jakie będą warunki…
Wysłodki, cenna pasza powstająca przy produkcji cukru
Wysłodki buraczane są pełnowartościową paszą, wykorzystywaną w gospodarstwach prowadzących produkcję zwierzęcą. Posiadają cenne walory smakowe, stanowią nośnik energii o dużej koncentracji w jednostce masy, dużą zawartość pektyn, cenny skład aminokwasowy, dużą zawartość wapnia, oraz inne…