Jesienne

Jesienne przygotowanie stanowiska

Chcąc szybko i sprawnie  przeprowadzić siew buraków wiosną, konieczne jest odpowiednie jesienne przygotowanie stanowiska.
Należy je zacząć od pobrania próbek glebowych i wykonania analiz. Pozwoli to na optymalne nawożenie, a więc właściwe zaspokojenie potrzeb pokarmowych buraków, jak i uniknięcie niepotrzebnych kosztów.
Kolejnym etapem jest wykonanie uprawek pożniwnych, które ograniczają parowanie wody, przyspieszają kiełkowanie chwastów oraz stymulują procesy biologiczne w glebie. Jesienią należy również wysiać wg zaleceń nawozy – pozwoli to m.in. na ich wymieszanie z glebą, ograniczenie lokalnej koncentracji, zaoszczędzenie czasu. Raz na 4 lata na glebach zlewnych wskazane jest wykonanie głęboszowania, które niszczy podeszwę płużną, poprawiając warunki powietrzno – wodne. Korzystnym dla środowiska glebowego jest wysiew międzyplonów, najlepiej gorczyc mątwikobójczych, naturalnych głęboszy. Przy pozostawieniu do wiosny pozwalają one na wykonanie siewu w mulcz.
Po zbiorze przedplonu możliwe jest przeprowadzenie uprawek pożniwnych bez wykonania orki zimowej, przez co można zasiać buraki w mulcz ze ścierniska i resztek pożniwnych. Ta technologia jest szczególnie zalecana w rejonach z deficytem opadów.
Wszystkie te czynności w konsekwencji mają na celu podnieść wydajność uprawy buraków i minimalizację kosztów, co w obliczu nowej Reformy Rynku Cukru jest pierwszoplanowym zadaniem.

Jesienne przygotowanie gleby –  metoda konwencjonalna:

  • Zbiór przedplonu (najczęściej zbóż),
  • Uprawki pożniwne (gruber, agregat, podorywka),
  • Zniszczenie chwastów herbicydem totalnym,
  • Nawożenie (fosfor, potas w ilości wynikającej z zaleceń) i część dawki azotu,
  • Orka zimowa z wyrównaniem.
Fot. Orka zimowa – uprawa konwencjonalna

 Jesienne przygotowanie do siewu w mulcz:

  • Zbiór przedplonu,
  • Nawożenie (fosfor, potas w ilości wynikającej z zaleceń) i część dawki azotu,
  • Uprawa pożniwna na głębokość 8–12 cm (agregat ścierniskowy),
  • Siew gorczycy mątwikobójczej (w terminie do połowy września, w zależności od pogody) w ilości ok. 20 kg/ha,
  • Pozostawienie gorczycy do wiosny,
  • Pozostawienie po agregatowaniu ścierniska i resztek pożniwnych do wiosny.
Fot. Wschodząca gorczyca
Fot. Gorczyca w pełni wegetacji
Fot. System korzeniowy gorczycy
Fot. System korzeniowy gorczycy

Pamiętajmy!

Bardzo ważnym elementem jesiennego przygotowania stanowiska, tak dla wariantu mulczowego, jak i konwencjonalnego, jest rozdrobnienie słomy po zbiorze przedplonu i równe jej rozrzucenie na powierzchni pola. Wszystkie uprawki pożniwne mają na celu jak najlepsze przemieszanie tej słomy z glebą. Zaleca się również zastosowanie na pociętą słomę azotu w dawce ok. 6-8 kg czystego składnika na jedną tonę słomy, aby ułatwić jej mineralizację. Ostateczne efekty przemieszania resztek pożniwnych będą widoczne na kształcie, zdrowotności i masie korzeni buraka cukrowego.

Fot. Korzeń buraka po prawidłowym rozdrobnieniu słomy
Fot. Korzeń buraka po orce zimowej i nie rozdrobnionej słomie – klasyczny błąd uprawy